Dacă te-ai gândit vreodată că nu știi cum se descurcă ceilalți oameni din jurul tău cu toate câte au pe cap (și de ce par ei mai mulțumiți), cum reușesc ei și de ce tu nu găsești soluția; dacă te-ai simțit vreodată ca un hamster într-o rotiță care aleargă continuu și nu mai vede nici o luminiță la capătul tunelului, să știi că nu ești singurul, suntem mulți confuzi și copleșiți de o grămadă de activități pe care trebuie să le facem. În cursurile mele întâlnesc tot mai des oameni care îmi spun aceste lucruri. Vestea bună este că există soluții! Mai jos îți voi descrie câteva.
În primul rând este important să te oprești un timp pentru a te gândi. Cineva spunea că nu poți să limpezești o apă tulbure cu mâna, e nevoie să o lași să se limpezească singură, să stai cu tine pentru a te înțelege mai bine. E nevoie să știi ce este important sau mai important pentru tine. Cum poți să faci asta în mod concret? Ai nevoie să te limpezești în privința anumitor lucruri:
- Care sunt valorile tale și cum le poți ierarhiza ( e vorba despre familie, carieră, viața trăită la maxim, religie, natură etc). Fii sincer cu tine în loc să te gândești la ceea ce cred alții că ar trebui să fie valorile tale: ce este important pentru tine cu adevărat? De exemplu, dacă mulți din jurul tău au sau își fac o casă, nu trebuie să-ți faci și tu una, ca să fii în rând cu lumea, dacă pentru tine este mai important să călătorești, să te ocupi de hobbyul acela pe care l-ai dorit întotdeauna sau să dai ceva altora prin proiectul de voluntariat la care ai vrea să iei parte.
- În ce măsură nevoile tale sunt îndeplinite? Ia în considerare toate tipurile de nevoi pe care le ai: hrană de calitate, sănătate, relații autentice, cu sens, siguranță (pe termen lung și pe termen scurt), respect (ce te-ar face să te simți mulțumit de sine și apreciat de cei din jur), împlinire etc.
- Gândește-te în ce măsură acțiunile și proiectele tale actuale se suprapun valorilor și nevoilor tale reale. Renunță sau pune în coada listei acele activități care nu au legătură cu tine, care nu sunt cu adevărat importante sau utile pentru tine. Întreabă-te: de ce ar trebui să fac asta? Alege să le faci pe acelea care sunt congruente (aliniate) cu tine și utile ție.
- Stabilește-ți câteva obiective care să țină cont de ceea ce este important pentru tine. Ai grijă să nu fie foarte multe și prioritizează-le pe acelea care te vor ajuta să-ți îndeplinești mai multe nevoi. De exemplu poți să îți propui să faci un sport împreună cu copilul tău sau partenerul tău de viață (acest exemplu acoperă zonele legate de sănătate, relații, familie)
- Păstrează imaginea de ansamblu asupra vieții tale. Echilibrează activitățile din diversele domenii ale vieții – ai grijă ca obiectivele tale să nu fie debalansate (carieră-relații/familie-bunuri-sine): de ex. să nu ai prea multe în zona carierei sau a bunurilor pe care ți le-ai propus.
- Revizuiește toate lucrurile de mai sus la intervale regulate – nevoile și valorile se pot modifica, iar toate obiectivele și activitățile tale e important să fie modificate și ele în consecință. De ex. dacă ai o perioadă în care ești foarte obosit, dă prioritate acestui lucru și nu mai fă, din virtutea inerției sau la presiuni sociale, activități care nu sunt la fel de importante.
După ce te-ai limpezit în privința aspectelor de mai sus, vom vedea ce ai putea să faci (în pași la fel de simpli) cu toate celelalte lucruri care vin peste tine, indiferent cât de bine ți-ai setat tu obiectivele și cât de aliniate sunt acestea cu nevoile și valorile tale. Vom aborda în articolul următor modul în care poți gestiona toate mingile pe care ți le aruncă viața.